Ulve har rekoloniseret Danmark, hvor vilde ulve har været fraværende i flere hundrede år. Det betyder, at hverken landmænd eller husdyr har erfaringer med de store rovdyr. En fredelig sameksistens mellem ulve og mennesker kræver, at der findes praktiske og økonomisk bæredygtige løsninger til at beskytte husdyr mod angreb fra ulve.

Hvordan kan RubberGuard Fencing hjælpe med at holde ulvene på afstand?

En af de helt unikke egenskaber ved RubberGuard tråden er dets evne til at lede strøm på trods af forhindringer såsom vegetation. Det er derfor muligt at placere den nederste tråd tæt på jorden uden at strømmen påvirkes af vegetation og derved forhindrer ulven i at kravle under tråden.
Det sparer tid og penge på løbende vedligeholdelse.

Tråden er let at håndtere og hurtig at opsætte, og har man brug for at flytte hegnet, er det nemt at rulle tråden op og installere et nyt sted.

Samarbejde på tværs af landegrænser

På baggrund af de erfaringer RubberGuard havde fra hegning af dyr var det oplagt at søge at bidrage til løsning af dette problem. Dette skete bl.a. i samarbejde med:

Danmark:
Ålborg Universitet og Ree Park. Resultaterne heraf er bl.a. refereret i Aktuel Naturvidenskab, Århus Stiftstidende og TV2MidtVest.

Sverige:
Flere Länsstyrelser og Lantbruksuniversitetet, SLU, i Uppsala.

Tyskland:
Landesschafzuchtverband Baden-Württemberg, Landesamt für Landwirtschaft, Schleswig-Holstein og NABU-Naturschutzstation Münsterland.

Aalborg Universitet, forsøg og specialestudium

Ulvene kan både komme under og over de strømførende ulvehegn, som netop skal holde ulvene væk. I hvert fald hvis man bygger efter Miljøstyrelsen anbefalinger med en højde på 90-100 centimeter og med lav spænding. Det viser forsøget og specialestudiet, som forskerne fra Aalborg Universitet gennemførte hos Ree Parks ulve på Djursland.

Ulvenes forcering af hegnet er blevet dokumenteret med en række billeder, hvor ulvene nemt både springer over og går under hegnet.

”Vores forsøg viser, at opsætningen med denne strømførende gummitråd henholdsvis 20 cm over og under det traditionelle fårehegn er et langt bedre værn mod ulve end det traditionelle hegn alene. Vi anbefaler en hegnshøjde på 115-145 cm som et mere effektivt hegn mod ulve”, lyder det i rapporten.

Forskerne erfarede også, at spændingen på hegnet var vigtig. Den anbefalede spænding fastsat af Miljøministeriet er i dag 4,5 kV. Imidlertid fastholder RubberGuard, at spændingen bør være på mindst 5 kV for at afskrække ulve effektivt.

RubberGuard fencing
Egenskaber for RubberGuard Fencing

Stabil spænding

Spændingstabet er minimalt, selv over store afstande, uanset om der er vegetation omkring tråden.

Kortslutter ikke

Den unikke opfindelse af strømførende gumme ilagt kobbertråde gør hegnet upåvirkelig af vind, vejr og vand.

Minimal vedligeholdelse og lang levetid

Hegnet er vind-, vejr- og UV-bestandigt og fungerer fra -30gr. til +80gr. Levetiden er testet af Teknologisk Institut til min. 20 år.

Miljøvenlig

RubberGuard Wire ruster ikke og afgiver ikke metaller til omgivelserne.

Let at montere

RubberGuard Wire kan monteres på eksisterende trådholdere, og den kan let rulles op og genbruges.

Dyrevenligt

RubberGuard Wire kan ikke skade dyr, modsat traditionel hegnstråd.